You Are Here: Home » Perkongsian

Mitos 3G – Part 2

Mitos Berkaitan Masalah 3G (Gebu, Gempal & Gemuk) - Part 2 Mitos 4: Asalkan makan makanan yang sihat, makan banyak mana pun tidak mengapa. Fakta: Tidak! Anda silap. Makanan sihat sekalipun, tetap mengandungi KALORI. Kalori tetap kalori. Sungguh pun OATMEAL makanan sihat, sekiranya diambil 4 cawan oatmeal, kalori yang terjumlah boleh memudaratkan seterusnya menjejaskan perancangan diet anda. Mitos 5: Ber ...

Read more

Mitos 3G – Part 1

Mitos Berkaitan Masalah 3G (Gebu, Gempal & Gemuk) – Part 1 Mitos 1: Minum KOPI turunkan berat badan. Fakta: Mengamalkan minum kopi setiap pagi dianggap mengurangkan selera makan dan meningkatkan metabolisme badan. Sebenarnya kesan ‘tiada selera makan’ yang dicetuskan daripada minuman kopi ini hanya sementara dan tidak memberikan impak yang nyata dalam penurunan berat badan. Mengamalkan kopi ini sebenarn ...

Read more

Kerana Sebiji Burger

“Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu.” Rasulullah (HR Bukhari) Selalunya, burger yang dijual di kedai tepi jalan menggunakan kaedah menggoreng inti atau pati daging dengan sedikit minyak atau majerin, bukan memanggangnya dengan mengunakan ketuhar mikro.Roti burger pula akan disapu dengan lapisan majerin sebelum dibakar. Bahan-bahan lain yang biasa digunak ...

Read more

Memandang Manusia Dengan Harapan

[Ulasan ‘Sebelah Sayap’ oleh Matluthfi] Dah hampir dua atau tiga kali saya menonton dan mengulangi short film yang bertajuk ‘Sebelah Sayap’ oleh Saudara Matluthfi dan kuncunya. Banyak rakan di FB dan Twitter memberikan respon, share dan bagai lagi. Ternyata short film oleh Matluthfi kali ini berjaya menjentik hati-hati buat sesiapa yang menontonnya. Begitu juga dengan saya. Terasa sebak di hati bila melihat ...

Read more

Mengapa Perlu Disusahkan

Rasulullah s.a.w bersabda: “Permudahkanlah semua urusan dan jangan menyusahkannya, berilah khabar gembira dan janganlah membuat sesuatu yang menyebabkan orang lain lari.” [Direkod oleh Bukhari & Muslim] Alhamdulillah, terlebih dahulu kita sama-sama ucapkan setinggi kesyukuran kepada Allah s.w.t atas pemberian-Nya untuk saya terus menulis dan berkongsi di sini. Setelah sekian lama menyepi, kali ini saya ...

Read more

Riadah: Ibadah Atau Dosa

Futsal merupakan suatu sukan yang menjadi fenomena pada hari ini. Sukan ini bukan sahaja menjadi wabak kepada golongan muda, malah turut berjangkit kepada golongan veteran. Namun bangkitnya satu persoalan di sini adalah akan berlaku pertaruhan sebelum permainan bermula iaitu perjanjian bersyarat dalam perlawanan tersebut. Contoh kalah bayar, RM60-RM30 atau RM50-Rm40. Saya yakin mereka yang "kaki futsal" fah ...

Read more

Menampar Sambil Menjawab

Kisah bermula apabila seorang pemuda (Pemuda A) baru pulang ke tanah air setelah lama merantau di negara orang..Dia meminta pada orang tuanya supaya ditemukan dengan guru agama, ustaz atau sesiapa yang mampu untuk menjawab 3 persoalannya. Maka, orang tuanya mempertemukan dia dengan seorang pemuda Islam (Pemuda B). Pemuda A: Siapa kamu? Mampukah kamu menjawab soalan-soalanku ini? Pemuda B: Saya hamba Allah d ...

Read more

Niat dan Taugeh

Saya mulakan proses pentaipan saya dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dalam kitab dan Syarah Hadis 40 karya Imam Nawawi Rahimahullah serta Sohih Bukhari, hadis yang pertama ada menyebut seperti begini yang bermaksud: “Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs Umar bin Al Khattab r.a, aku mendengar Nabi s.a.w bersabda: “Sesungguhnya semua amalan perbuatan dinilai mengikut niat. Setiap orang d ...

Read more

Jangan Berputus Asa Terhadap Dosa

Pada suatu hari, saya berkunjung ke sebuah Cyber Cafe yang berdekatan dengan rumah. Secara tidak langsung waktu melayari alam maya dihadapan saya ada seorang lelaki yang bertatu di badannya sedang asyik menghisap rokok. Nak dijadikan ceceritenye ia menanya kepada anaknya. “ Boy , ayah sudah solat. Kau sudah solat belum ?” Anaknya menjawab “ Dah la ayah, sumpah demi Allah!” katanya Dari suatu sisi saya tangg ...

Read more

Kehidupan Itu Adalah Perjalanan Hati

Assalamuaikum wbt, Ini merupakan coretan pertama dalam hidupku dan sori ye saya ni bukannya jenis pandai bermadah pujangga. Alkisah, waktu on the way nak ke Bandung jadi saya naik le KLIA Train nak ke LCCT Airport. Waktu sekitar tu pukul 6 rasanya dan bila lihat insan-insan dalam train tu tengok semuanye muka masam dan lembik je. Agak-agaknye penat kot, namun dalam hatiku terlintas “berapa ramai orang yang ...

Read more

Copyright © 2013 Kelab Belia Haluan Ipoh. All Rights Reserved. KBHI

Scroll to top
shared on wplocker.com